Stedenband Tilburg Same Tanzania  viert jubileum.

Stedenband Tilburg Same Tanzania  viert jubileum.

De Stedenband Tilburg  Same Tanzania (STST) viert vrijdag 15 juli haar dertigjarig jubileum met een wervelende manifestatie op het Pieter Vreedeplein. Samen met honderdvijftig leerlingen van de drie partnerscholen van de stedenband, Bibit, De Alm en de Armhoefse Akker  wordt feestelijk stilgestaan bij hoe enorm de leefsituatie van de mensen in Same de afgelopen drie decennia is verbeterd, mede dankzij de Stedenband en haar (Tilburgse) partners.

Verspreid over het Pieter Vreedeplein nemen de leerlingen deel aan meer dan tien activiteiten, die gezamenlijk een beeld schetsen van het leven in Tanzania.  Er zijn culturele workshops, zoals Afrikaans dansen, zandsculpturen maken, djembe-les, schilderen, maskers maken, kralen rijgen, vaandels maken en afrikaanse hapjes bereiden. Maar ook wordt er Swahili geleerd en is er een quiz over Tanzania. Voor een korte sfeerimpressie klik hier

Veel bereikt

De Stedenband Tilburg Same Tanzania concentreert zich al dertig jaar op het verbeteren van de watervoorziening, het onderwijs en de gezondheidszorg in Same. In die jaren is er op die terreinen veel bereikt. Zo zijn er talloze waterputten gebouwd en watersystemen aangelegd,  zijn het onderwijs en de onderwijsfaciliteiten sterk verbeterd  en is de gezondheidszorg op een hoger peil gebracht dankzij de jarenlange samenwerking van het Tweestedenziekenhuis met ziekenhuizen in Same. Jaarlijks bezoeken deskundigen uit Same middelbare scholen in Tilburg om voorlichting te geven over HIV en aids. Dit najaar start de Stedenband met een microkredietenproject om mensen in Same te helpen met het starten van een eigen bedrijf.

Jubileumreis

Behalve in Tilburg wordt het dertigjarig jubileum van de Stedenband deze zomer ook in Same gevierd. Dertig vertegenwoordigers van de Stedenband en Tilburgse partnerorganisaties gaan eind juli –op eigen kosten- naar Same om daar projecten te bezoeken en  de samenwerking te vieren. Tijdens dat bezoek wordt er een piano geschonken aan het gemeenschapshuis. Deze is beschikbaar gesteld door de Tilburgse firma Bol & Grosveld. Ook zal er een cadeau van de gemeente Tilburg worden aangeboden. Wethouder Mario Jacobs maakt vrijdag 15 juli bekend wat voor cadeau dat wordt tijdens zijn afsluitende toespraak van de manifestatie op het Pieter Vreedeplein. Het ‘Jubileum Event Tilburg Same Tanzania 30 jaar’ duurt van 12.30 tot 15.00 uur.

Foto gezondheidszorg Same