Ervaringsverhalen uitwisseling met Same gebundeld

28 mei 2017

Het uitwisselingsprogramma tussen het TweeSteden en het Same District Hospital in Tanzania leverde in de loop der jaren mooie verhalen op. Anesthesiemedewerker Frans van Bommel heeft ze nu allemaal verzameld en gebundeld in één bestand met de komst van ETZ Buiten Gewone Grenzen.

Deze bundeling verslagen bevat verhalen en ervaringen van verpleegkundigen van het TweeSteden die voor een aantal maanden stage hebben gelopen in Same. De verhalen beslaan een periode van ongeveer 20 jaar. Behalve de ervaringen van verpleegkundigen zijn er nog meer verhalen te lezen, bijvoorbeeld van directieleden die in Same zijn geweest.

Zoals uit de verhalen zal blijken, zijn de eerste indrukken van de Afrikaanse cultuur en mentaliteit, en van het ziekenhuis en de manier waarop gewerkt en gezorgd wordt, veelal hetzelfde en meestal is een flinke cultuurshock te bespeuren. Wat vooral blijft hangen na het lezen van al die ervaringen is het enthousiasme van de verpleegkundigen en hun sympathie voor Afrika en de gastvrije, (bijna) altijd lachende Afrikanen. 

De verhalen in dit boekwerk geven niet alleen weer wat de dagelijkse gang van zaken is in het Same District Hospital, maar ook in het levendige Tanzaniaanse stadje Same met zijn busstation aan de drukke weg van Dar-Es-Salam naar Arusha in het droge deel van het Kilimanjaro-district. 

Karibu - ervaringsverhalen uitwisseling TweeSteden en Same

In 1994 werd in het toenmalige Mariaziekenhuis de stichting Maria voor Anderen in het leven geroepen met de doelstelling ziekenhuizen en zorgprojecten in het buitenland te steunen. In 1997 fuseerde het Mariaziekenhuis met het Nicolaasziekenhuis in Waalwijk en werd de naam TweeSteden ziekenhuis. Jaren later ging de stichting verder onder de naam ‘TweeSteden over de Grenzen’.

Na de fusie tussen het TweeSteden ziekenhuis en het St. Elisabeth Ziekenhuis zou er ook een andere naam komen. Sinds dit jaar is dat de stichting ETZ Buiten Gewone Grenzen.Karibu!-Tanzaniaverhalen-ETZ-TweeSteden.pdf (pdf, 12,9 MB)